Bijna iedere organisatie kent het wel: een minder drukke periode of een grote order die niet doorgaat, waardoor sommige personeelsleden een tijdje minder werk hebben. Heel vervelend, maar meestal wel te overzien. Maar wat nu als je tot de conclusie komt dat je voor een deel van je personeel weken of misschien zelfs maanden geen werk meer hebt? Je grootste angst is dat je noodgedwongen personeelsleden moet ontslaan, maar dat is gelukkig lang niet altijd nodig.
Zo zijn er namelijk ook bedrijven waar juist behoefte is aan meer handen door een explosieve toename aan orders. Of bedrijven die seizoensgebonden werken en in deze tijd van het jaar schreeuwen om extra personeel. Dus het probleem van de ene organisatie kan de oplossing voor de andere zijn. Hoe slim is het dan om te gaan samenwerken en te varen op elkaars hoog- en laagconjunctuur?
WINWIN
Goed personeel is goud waard! Van goed personeel wil je dus ook niet zomaar afscheid nemen. Zij hebben vaak jaren voor je organisatie gewerkt en veel kennis over je product of dienst om nog maar te zwijgen over alle kennis van de bedrijfscultuur. Dus heb je tijdelijk boventallig personeel, dan is de meest gunstige oplossing om ze voor een bepaalde periode tegen kostprijs onder te brengen bij een andere organisatie. Je personeelsleden houden hun baan en blijven aan het werk. En de andere organisatie kan betaalbaar personeel inschakelen voor een bepaalde periode. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is dat het uitlenen van de werknemer binnen het redelijke blijft. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het aantal uren, de woon-werk afstand en het type werk dat de werknemer bij de inlenende partij zal verrichten.
Een goed begin is het halve werk
Wanneer je kiest voor collegiale in- en uitleen, kom je in een driehoeksverhouding terecht. Het draait namelijk om beide werkgevers en de uitgeleende werknemer. Het behoeft geen uitleg dat het van belang is om duidelijke afspraken te maken. Wie is bijvoorbeeld de baas van de uitgeleende werknemer? Bij wie vraagt hij vakantiedagen aan en hoe is het geregeld met ziekteverzuim? Of wie is er aansprakelijk in het geval van een bedrijfsongeval? Daarnaast kun je zaken regelen als geheimhouding, concurrentiebeding of afspraken maken met de inlenende partij, dat hij de werknemer niet mag overhalen om bij hem in dienst te treden. Al dit soort afspraken leg je vast in een overeenkomst om misverstanden te voorkomen.
Communicatie boven alles
Ga je als werkgever voor collegiale in- en uitleen, dan wil je niets liever dan dat je werknemer zonder weerstand meewerkt. Communicatie speelt hierin een ontzéttend belangrijke rol. Neem daarom je uit te lenen personeelsleden mee in het volledige proces. Leg uit wat je mogelijkheden zijn als werkgever, wat de gevolgen zijn als je niets doet en waarom dit de beste oplossing is voor zowel de organisatie als de werknemer. Dat zorgt voor wederzijds vertrouwen en begrip voor de situatie vanuit je personeelsleden.
En toch, hoezeer je het ook probeert te voorkomen, de kans is altijd aanwezig dat je weerstand krijgt van een werknemer. In dat geval zul je met elkaar in gesprek moeten en de rechten en plichten van zowel de werkgever als werknemer onder de loep moeten nemen.
En nu nog doen!
Collegiale in- en uitleen klinkt erg aantrekkelijk, en dat is het ook, maar er zitten dus nog wel wat haken en ogen aan. WIMM helpt je met alle plezier in de begeleiding van dit proces. Zo hebben wij voldoende ervaring op het gebied van collegiale in- en uitleen en een stevig netwerk aan bedrijven in de regio Overijssel. Wij ontzorgen op meerderen vlakken. Wij hebben bijvoorbeeld een verbindende rol tussen de uit- en inlenende partij en stellen indien gewenst de overeenkomst voor beide werkgevers en de uitgeleende werknemer op.
Meer weten over collegiale in- en uitleen en hoe WIMM je organisatie hierin kan ondersteunen? Neem dan contact met ons op via info@wimm.nl of bel met je contactpersoon binnen WIMM.