- Meer inzicht in de drijfveren, sterktes en voorkeuren van je teamleden
- Hulp bij het smeden van productieve teams die optimaal samenwerken
- De juiste mensen op de juiste plek in je organisatie met medewerkerstevredenheid en betere prestaties als gevolg
- Efficiëntere werving en selectie door dieper inzicht in potentiële kandidaten
- Ondersteunen van medewerkers in hun ontwikkeling, passend bij unieke vaardigheden en ambities
- Tijdens een outplacementtraject: de medewerker middels verkregen inzicht van werk naar werk begeleiden
In onze opleidingsprogramma’s en coaching trajecten zetten wij diverse meetinstrumenten in. De instrumenten die we gebruiken geven een dieper inzicht in unieke talenten, persoonlijkheden en werkstijlen van een individu of een team.
Meer weten?
Meer weten over TMA, ODC of DISC voor je medewerkers? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.
Collegiale in- en uitleen: zo doe je dat!
Wat doe je als je tot de conclusie komt dat je voor een deel van je personeel weken of misschien zelfs maanden geen werk meer hebt? Het probleem van de ene organisatie kan de oplossing voor de andere zijn. Hoe slim is het dan om te gaan samenwerken en te varen op elkaars hoog- en laagconjunctuur?
Ik vertrouw, jij vertrouwt, wij vertrouwen…
Een vertrouwenspersoon; sommige organisaties hebben er geen, andere hebben intern een vertrouwenspersoon aangesteld en er zijn organisaties die er bewust voor kiezen om daar een externe voor in te schakelen. Maar wat is nu verstandig en waarom is een vertrouwenspersoon zo belangrijk? En heb je überhaupt de keuze of is het wettelijk verplicht?
Outplacementtraject als goed werkgeverschap. Ja of nee?
Wanneer je afscheid moet nemen van een of meer van je mensen, heb je als werkgever de keuze om de vertrekkende werknemer(s) een outplacement traject aan te bieden. Maar waarom zou je dat als werkgever doen, wat levert het de werkgever en werknemer op en hoe effectief is het? Wij vroegen het aan onze collega Manon Smellink, directeur van WIMM.